Taste Notes – No Drunkard Pale Ale

Nu till helgen kommer jag servera min No Drunkard Pale Ale på ett bröllop därför är det hög tid att göra ett smakprov på den eftersom jag räknar med att komma hem med ett tomt fat.

Utseende
Ljust gul med lätt dragning åt guld. Ordentligt tjockt skum som slingrar sig kvar längs kanterna. Inte helt blankt, men väldigt klar trots att bilden ovanför ger sken av något helt annat. Utseendet är mycket tilltalande för törstiga ögon.

Arom
En lätt doft av halm, med en lite citrus-aktig unken ton, nästan lite som en gammal disktrasa men inte riktigt så illa som det låter. Aromen är inte alls vad jag hade önskat. Jag gillar Citra men mest i stora mängder. I små mängder så tycker jag Citra har en unken fotsvetts doft som verkligen inte lyfter fram något gott i malten på denna öl.

Munkänsla
Lätt men känns ändå inte vattning. Lite mer kolsyra en medel.

Smak
Smaken skiljer helt från doften. En väldigt lätt sötma som övergår till lite citrus zest som balanseras med en ganska mild och angenäm beska. Gillar smaken helt klart.

Sammanfattning
Helt klart en god öl, som säkerligen uppskattas av “mariestaddrickande” folk. Själv tycker jag det är en god öl men det saknas något. Så här på efterkant önskar jag att jag hade skippat Citran i torrhumlingen. Tanken var inte att torrhumla alls från början men jag tog ett litet smakprov strax efter att jag hade kolsyrat ölen och insåg att jag inte alls tyckte doften var så tilltalande. Valde därför att torrhumla den, med bla, 10g Citra och 32g Amarillo. Skulle hållit mig till bara amarillo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Erik

  Hej! Grym blogg, ska snart göra mitt 3e öl som följer dina recept! Kort fråga, ser att du ofta tillsätter CaCl2 & CaSO4 i dina öl, har ännu inte börjat vattenbereda själv men fubderar på de nu. Förstått att du är från Gbg, har du kommunalt vatten? Kör nämligen själv med det, tänkte att man kanske isf kunde “kopiera” även proportionerna av tillsatserna. / erik

 • http://www.martinj.net martinj

  Tack Erik,
  Ja det stämmer jag är från göteborg och använder kommunalt vatten så du kan använda samma mängd tillsatser som jag.

 • Erik

  Kanon, kör du generellt med tillsatserna på alla öl eller bara vissa typer? Får hem ett Kolli på 25 kg från humle imorn, med bl.a. How to brew så ska läsa på på om vattenjustering! Ser framemot att brygga i punk you nu i veckan, ska bli spännande att torrhumla för första gången 🙂

 • http://www.martinj.net martinj

  Vi har så fattigt vatten här så det blir alltid någon form av justering. Det funkar att göra ljusa öl utan justering, värre är det för mörka tycker jag. 

  Om du är intresserad så finns det en ganska bra artikel som går igenom vad dom olika mineralerna ger för bidrag att läsa här: 

  http://beersmith.com/blog/2008/08/24/brewing-water-hard-or-soft/

  För att räkna ut vatten profilen brukar jag använda mig av detta verktyget:

  http://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

  Lycka till med I Punk You bryggningen, det är en riktigt god öl 🙂