Att brygga öl hemma

Detta är kopia på ett gästinlägg jag gjorde på Tant Russins bak luktar bästa.

För något år sedan funderade jag på att brygga öl hemma och sökte lite information kring det, vid det tillfället så var det jag hittade inte så bra vilket fick det att verka lite krångligt. Men nu i julas fick jag boken Öl : kunskap ger mersmak. I den boken fanns ett kapitel att brygga hemma och jag bestämde mig för att göra det till ett nyårslöfte.

Jag tänker inte gå så djupt ner i ämnet utan tänker bara beskriva hur jag har gått tillväga.

Utrustning
Det finns många varianter här och vill man lägga ut minimalt med pengar så kan man se på Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk.
Här är en lista på vad jag började med.

Utav dom 3 jäshinkar skall 2st bli en stor sil med en kran på. Detta gör man genom borra massa 2.5 – 3mm hål i botten på den ena hinken och sätter den sen i den andra. På den yttre hinken sätter man en kran längst ner. Den 3:e hinken skall också ha en kran, detta för att underlätta när man vill göra en mätning.

Ingredienser
Som ett exempel här så tänkte jag använda mig utav ett recept på en Amerikansk Pale Ale som varit mycket omtyckt av mina bekanta.

APA Gött
Ger ca 14 liter färdigt öl
Koktid 60min
ABV 5.6%

 • 2.842kg Viking Pale Ale
 • 0.219kg Viking Carapale
 • 0.087kg Viking Crystal 100
 • 15g Amarillo Humle 60min från kok slut
 • 25g Cascade Humle 30min från kok slut
 • 20g Cascade Humle 10min från kok slut
 • 30g Cascade Humle 0min från kok slut
 • 1/2 kryddmått Protafloc 15 min från kok slut.
 • Safale US 05 Jäst

Dessa ingredienser går att beställa hos Malt Magnus vilket jag rekommenderar då man kan få malten krossad. Om man inte kan få tag i krossad malt så går det att krossa med mortel eller kavel men det är verkligen inget jag skulle rekommendera.

Bryggningen
Så nu när vi har all utrustning och ingredienser så är det dags att börja brygga. Se till att du har gått om tid, för mig tar det ca 5-6 timmar att brygga. Först kommer vi att mäska malten för att konvertera stärkelsen i malten till socker som sen jästen kan äta och konvertera till alkohol. Efter vi mäskat skall vi laka ur sockret från malten, resultatet av detta är vört. Vörten kommer vi sen att koka och tillsätta humle i koket under olika tidpunkter. När vörten kokat klart skall den kylas ner till en lämplig temperatur för jästen, i detta fallet ca 20-23 grader.

1. Börja med att mäta upp alla ingredienser. Det är lämpligt att ha en skål för varje humlegiva med en lapp som anger när dom skall tillsättas. Ifall man har lika dåligt minne som jag så är det också bra att ha ett papper och en penna med anteckningar på vad du skall göra under bryggningen.


2. Värm upp 8 liter vatten till 78 grader. Det är detta vatten vi skall blanda med malten, en bra tumregel är 2.5 liter vatten per kilo malt. Under tiden detta värms upp så häll lite varmvatten från kranen i kylväskan så den inte är kall.

3. Dags att mäska in, vi skall nu blanda det varma vattnet med malten och uppnå 68 grader. Häll ur vattnet från kylväskan och häll i malten i kylväskan sen häll det varma vattnet över, men spara 1 liter. Här är det bra att vara 2, en som häller vatten och en som rör runt och häller i malten. Det är viktigt att man inte får några degbollar, utan all malt måste blir blöt. Rör nu omkring till inga degbollar syns och mät samtidigt temperaturen, ligger temperaturen bra till slå i den sista litern. Är det för varmt slå i lite kallvatten. När temperaturen är nådd sätt över locket och låt den stå i 60 minuter. Vi vill nu att den skall hålla temperaturen under denna perioden.

4. Värm upp ca 12-13 liter till 70 grader under tiden mäsken vilar. Det är detta vatten vi skall använda för att laka ur vörten.

5. Dags att laka. Häll över allt från kylväskan i hink-i-hink silen. Sila nu ut ca 1 liter i en behållare och häll det över maltbädden, gör detta ett par gånger tills att vörten ser klarare ut, så att det inte är skal och annat bös i vätskan. Häll försiktigt på maltbädden så att den inte störs, den agerar nu som ett filter. Tappa inte ut vätskan för snabbt heller, detta för att det kan uppstå vakuum i hinken och då får man inte ut något.


6. När du har recirkulerar ett par gånger, så häll på det uppvärmda vattnet från kastrullen, cirka 1-2 liter åt gången. Se till att toppen av maltbädden aldrig blir torr. Samla upp 18 liter vört i den 3:e jäshinken.

7. Koka upp vörten, när det börjat koka starta timern och slå i första humle givan 15g Amarillo. När man slår i humlen så finns det risk för att det kokar över, att ha en sked till hands för att röra om på toppen är bra att ha. När det är 30 min kvar slå i andra givan 25g Cascade. När det är 15 min kvar slå i ett halvt kryddmått med protafloc, detta gör ölet lite klarare. Vid 10 min kvar slå i 20g Cascade. Till sist vid 0 min kvar slå i 30g Cascade.

8. Passa på att rengöra och desinfektera jäskärl, lock, visp, silduk och jäsrör under koktiden. För rengöring med PBW, blanda 15ml per 10 liter varmvatten. Låt stå ett tag och skölj med varmvatten. För desinficering med Star San blanda 15ml per 10 liter kallt vatten. Star San skall inte sköljas så det är helt ok att ha en massa skum kvar i jäskärlet, det är inte farligt och det förstör inte ölet.

9. Nu är det dags att kyla vörten. Nu är renlighet extra nogrannt, inget som inte är desinficerat får komma i kontakt med vörten. Fyll badkaret eller vasken med iskallt vatten och is eller kylklampar ifall du har. Sätt locket på grytan och ställ den i vattnet, locket bör vara på för att minska risken att något kommer ner i vörten. Kyl till 20-23 grader. Ett alternativ som dom flesta gör är att bygga en kopparspiral som man kyler med, det minskar tiden avsevärt samt blir ölet lite klarare när det kyls snabbare. Hembryggarbloggen har ett inlägg som visar ett bygge av en vörtkylare.

10. Sila den kylda vörten genom silduken ner i den desinficerade jäshinken.

11. Dags att ta ett mätprov. Fyll mätglaset med vört från kranen på jäshinken för att ta Original Gravity (OG) värde. Hydrometern mäter socker densiteten i vörten, detta behöver vi för att kunna räkna ut hur mycket alkohol ölet får när det är klart. Vörten i mätglaset måste vara 20 grader för att få ett korrekt värde. Vi skall nu ha 1.056. Om du har mer eller mindre så är det inte hela världen. Släng INTE tillbaka vörten i jäskärlet, då detta kan blivit infekterat. Man kan givetvis desinficera mätglas och hydrometer, alla extra steg innebär en ökad risk för infektion och det är bättre att skippa det tycker jag.

12. Doppa en sax och Jästförpackning i Star San lösning. Jag brukar ha Star San i en blomspruta tillhands. Klipp av toppen på förpackningen och sprinkla den över vörten. Slå på locket och låt stå i 30 min.

13. Ta den desinficerade vispen och vispa vörten ett par minuter. Detta gör vi för att syresätta vörten, vilket jästen behöver för att kunna jäsa bra. Det går också bra skaka hinken kraftigt med locket på.

14. Sätt på locket. Häll lite Star San lösning i jäsröret och sätt den i locket. Tryck försiktigt på locket och se så vattnet i jäsröret rör på sig, detta för att verifera att locket är tätt och ordentligt påsatt.

15. Ställ nu jäshinken i ett rum/gaderob eller någon annan lämplig plats där det är en jämn temperatur och så att solen inte lyser på den. Det bör helst vara 20 grader, men allt mellan 18-24 grader fungerar. Jäsningen är en viktig process, och temperaturen påverkar resultatet.

16. När 14 dagar har gått är det dags att tappa ölet på flaska. Börja med att tvätta och desinficera en jäshink, hävert, slang, flaskor, kapsyler och flaskfyllare.

17. Koka upp en kastrull med vatten och låt den koka 10-15 min med lock på. Detta för att den skall bli desinficerad. Mät upp 6.5g strösocker per liter öl. Ifall du fick den planerade volymen så bör det bli 85g. Slå av vattnet från kastrullen men lämna ca 1.5 dl vatten kvar. Slå i sockret och koka lite lätt så att det löses upp. Denna sockerlagen skall ge kolsyra till ölet.

18. Slå sockerlagen i den rena och desinficerade jäshinken. Låt svalna så det är omkring 20-25 grader.

19. Fyll mätglaset med den jästa ölen, och ta ett prov på samma sätt som i steg 11. Vi vill nu ha 1.014 Final Gravity (FG). Detta provet visar hur mycket socker jästen har ätit upp och på så vis kan vi räkna ut alkoholhalten. Formeln för att räkna ut ABV är ABV = (OG – FG) * 131. Alltså (1.056 – 1.014) * 131 = 5.5

20. Använda häverten för att flytta ölet till jäshinken med sockerlag, det är viktig att inte låta ölet plaska. Syre är dåligt då oxiderad öl kan smaka våt papp och det minskar hållbarheten.

21. Använd häverten och flaskfyllaren för att fylla flaskorna. Fyll tills att det precis skummar över, när du tar upp flaskfyllaren ur flaskan så blir det precis lagom mängd i flaskan. Sätt kapsyl på flaskorna och ställ undan dessa, lämpligtvis i samma temperatur som du jäste i och där inte solljuset kommer åt dom.

22. Efter att flaskorna stått i ca 14 dagar korka upp och njut!


Här kan ni hitta mera information om hembryggning:

How To Brew by John Palmer
Denna online bok innehåller det mesta man behöver veta om öl bryggning in på detalj om man så önskar.

Svenska hembryggarföreningen
Erbjuder bryggkurser och har mycket information på deras wiki och ett forum med duktiga och hjälpsamma hembryggare. Dom har även en receptdatabas.

Humlegårdens Ekolager: Råvaror för hembryggning
Har det mesta man behöver i utrustning och råvaruväg.

Malt Magnus
Råvaror och utrustning. Här kan du även beställa hel malt från humlegårdens sortiment och få den krossad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • http://www.martinj.net martinj

  Absolut, det enklaste och vilket har blivit väldigt populärt är metoden BIAB (Brew in a Bag) det finns en bra guide hur man går till väga här:
  http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=39&t=15166

 • Joel

  Hej! Snygg guide! Det finns fler guider för dig och er andra som är sugna på det hos oss på http://www.olkompaniet.se/artiklar-och-guider Säg gärna till om ni vill att vi lägger upp fler och vad som saknas då vi försöker göra en bra sida för alla som vill börja med detta hantverk

 • Joel

  Lägg gärna till http://www.ölkompaniet.se också, vi har råvaror och utrustning för ölbryggning till riktigt bra priser! 🙂

 • Joel

  http://www.olkompaniet.se *

  Gick vist inte med ö

 • Cricca

  Nybörjare. Hur mycket vatten ska man ha om man brygger med BIAB ist och hur vet jag det?

 • http://www.martinj.net martinj

  Du kan använda följande kalkylator http://martinj.net/biab-calculator/ för att räkna ut mängden vatten förutsatt att man vet önskad volym före kok.

 • Cricca

  tack!