Batch #32, APA Gött – Play Safe

Candoms

Candom, Safe Beer?

Det var ett tag sedan jag bryggde mig något halvt humligt och ljust vilket jag tror beror lite på vädret. Dom senaste brygderna har också varit lite mer experimentella och det känns inte som resultatet har varit exakt där jag velat ha det, därför kör vi en “playing it safe” på receptet den här gången. Minskar även batchen till ~ 12 Liter, blir det för mycket 20 Liters batcher tvingas jag att jobba på mina Tetris-skills för att få plats med allt.

Tanken var att göra en ljus lätt drucken pale ale med frisk fruktig arom med en liten kryddighet i. Kroppen skall vara medelfyllig, därav kör jag på med lite mera dextrin malt i  receptet. Vill ha lite estrar men inte så att det skall vara påtagligt utan bara så det ger en liten extra dimension. Jästvalet WLP007 är väl det ända osäkra kortet men jag jäser på 18 grader för att vara på den säkra sidan, den skall kunna både jäsa ut ordentligt och jäsa någorlunda rent vid denna temperatur.

Receptet

BIAB Mash in Volym: 17.92 l
Kok Volym: 16.00 l
Efter Kok Volym: 13.60 l
OG: 1.055, (hamnade på 1.060)
FG: 1.013 SG
ABV: 5.5 %
IBU (using Rager): 37.7
Koktid: 90.0 min
Jästemperatur: 18 degC, extern termostat + kylskåp

Malt
Vikingmalt Pale Ale 2.444 kg (76.2 %) In Mash/Steeped
Pilsner Malt (W) 0.379 kg (11.8 %) In Mash/Steeped
Weyermann CaraPils 0.225 kg (7.0 %) In Mash/Steeped
Vikingmalt Crystal 100 0.096 kg (3.0 %) In Mash/Steeped
Weyermann Wheat Malt 0.064 kg (2.0 %) In Mash/Steeped

Humle
US Chinook (12.9 % alpha) 5 g Bagged Whole Hops used 60 Min From End
US Simcoe (12.2 % alpha) 5 g Bagged Pellet Hops used 20 Min From End
US Columbus(Tomahawk) (14.5 % alpha) 10 g Bagged Pellet Hops used 10 Min From End
US Cascade (6.1 % alpha) 10 g Bagged Pellet Hops used 10 Min From End
US Centennial (12.3 % alpha) 10 g Bagged Whole Hops used 1 Min From End
US Simcoe (12.2 % alpha) 10 g Bagged Pellet Hops used 1 Min From End
US Cascade (6.1 % alpha) 21 g Bagged Pellet Hops used At turn off

Annat
Protafloc
Jästnäring
CaSO4 – 3.2 gram
CaCl2 – 1.5g (3.45g 33% lösning)

Jäst
White Labs WLP007-Dry English Ale, 1 liters starter.

Mäskning
68 degC, 60 mins
77 degC, 10 mins (Mash out)

Bryggningen i sin helhet gick hur smidigt som helst, inga konstigheter. Slappade mest framför tv under bryggningen därav finns det bara en bild från bryggdagen som bevis!

Bildbeviset

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Kapten Skumkrona

  Hejsan Martin.
  Vad är det för “spisplatta” du använder? Jag och en kompis håller också på och brygger men då håller vi till på den vanliga köksspisen. Din lösning verkar avsevärt smidigare.

  Mvh /Kapten Skumkrona

 • http://www.martinj.net martinj

  En induktionshäll jag köpte på biltema. Dom har inte kvar samma modell idag, men den dom har fungerar säkert lika bra.
  http://biltema.se/sv/Fritid/Husvagn-och-husbil/Kok-och-hushall/Induktionshall-84057/

  Du kan ju också kolla kjell.com och netonnet dom säljer liknande också.

 • Mattias

  Hej Martin
  Vet att denna tråd är ganska gammal men jag hoppas att du kan svara ändå. Vi är några som tänkte börja brygga och ska till en början följa ditt recept http://martinj.net/2011/03/14/att-brygga-ol-hemma/. Då jag har bläddrat i din blogg ser jag att du har lite annan utrustning än den som är listad i receptet. Har du möjligtvis några ändringar i utrustningslistan som kan vara bra att veta? Ser tex att du använder en isolerad gryta i detta inlägg. Är det istället för kylbagslösningen? Ser även att du använder någon slags nätpåse. Är det istället för silduken?
  Sedan en nybörjarfråga
  68 degC, 60 mins

  77 degC, 10 mins (Mash out)
  Vad exakt betyder detta? 60min i 68C plus 10 min i 77C?

  Tack för en riktigt inspirerande blogg

  Mattias

 • http://www.martinj.net martinj

  Hej,

  Efter ett antal bryggningar bytte jag metod och utrustning till något som jag tycker är mycket enklare. Det kallas Brew in a Bag (BIAB), här finns en bra guide för det, http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=39&t=15166

  Numera brygger jag på en braumeister http://shop.humle.se/utrustning/bryggning/bryggverk/speidel-braumeister/braumeister-bryggverk-20-l

  Angående din fråga om graderna. Så stämmer det, efter att jag har mäskat i 68 C i 60min höjer jag till temperaturen 77C vilket lämpar sig bra när man brygger med BIAB metoden.

 • Mattias

  Tackar för snabbt svar. Fick en minut över och googlade faktiskt fram exakt den länk du skickade. Då du rekommenderar den så måste jag vara på rätt väg. Slopade tunna-i tunna metoden och beställde en påse istället.
  Nu har jag fler frågor. På en del recept står det att du pitchar i jästen. Hur går det till? Är det inte bara att strö ner den i tunnan?
  Jag ser även att du tillsätter jästen vid en viss temp för att sedan höja. Hur löser du detta och hur länge kan vörten stå innan man får till rätt temp.

  Sedan är jag nyfiken på hur det har gått med Braumeistern. Ser inget inlägg där du använt denna. Över förväntan?

 • http://www.martinj.net martinj

  “pitchar” är en engelsk term som betyder att man tillsätter jästen. Blir ibland att visa ord fastnar eftersom man läser mycket engelsk litteratur kring ämnet.

  Jag brukar se till att kyla ner vört till 1-2 grader lägre än vad jag vill jäsa i, sedan ställer jag jäskärlet på en plats som håller önskad temperatur. Jag har ibland väntat 12 timmar innan jag tillsatt jästen i dom fall då jag velat kyla ner det ytterligare i ett kylskåp.

  Jag är väldigt nöjd med braumeistern, har inte varit några inlägg kring den då bloggningen har hamnat på efterkälke i brist på tid. Har dock planerat ett större inlägg kring braumeistern, lite tips och tricks i framtiden.

 • Kungfuelvis

  Hej, testade att brygga den här ölen för en vecka sedan och innan jag jäste så låg OG på 1.052, nu när jag tog ett prov från tappkranen på jäshinken låg OG på 1.023. Har något gått väldigt fel då ?:)

 • http://www.martinj.net martinj

  Inte nödvändigtvis, ge det en vecka till.
  Se också till att din hydrometer är kalibrerad.