Batch #39 – Saison

Detta är mitt första försök på att göra en Saison. I en Saison så tycker jag jästen spelar första fiol sen så finns det en del som slänger i alla möjliga kryddor dessutom. Jag valde att köra utan kryddor och dela en batch på 2 olika jäster så man får något att jämföra med när det är första gången.
Ville helst haft WYeast 3711 French Saison men eftersom den var slut tog jag WLP566 Belgian Saison II istället och WLP670 American Farmhouse Blend. Orsaken till att jag ville haft WY3711 är för att den skall vara en jäkel till arbetshäst, den tuggar sig ner till 1.002-4 utan problem, men läste att WLP566 också skall prestera bra så det fick bli den. American Farmhouse Blend däremot innehåller en blandning av jäst där en del är Brettanomyces vilket jag gillar och tycker är intressant så det var ett givet val.

WLP566 Belgian Saison II

Utseende
Lite disig med gyllengul färg. Liten skumkrona som försvann väldigt fort.

Arom
Citron zest är det första som jag känner sen kommer den där typiska söta belgo marsipan doften. Lite brödig i doften också. Överlag ganska kraftig arom på ett mycket trevligt sätt.

Munkänsla
Medel till lätt kropp med en medelkolsyra. Hade nog kunna tänka mig en aning mer kolsyra. Tort avslut i munnen.

Smak
Lite kryddig och citrusaktig med en lätt sötma. Eftersmaken har en medelbeska som förstärks lite av det torra slutet. Mycket behaglig som en törstsläckare. Citrus tonen ingiver en viss friskhet som jag gillar.

WLP670 American Farmhouse Blend

Utseende
Lite disig med en lite mörkare gyllengul guld färg. Betydligt större skumkrona som låg kvar lite längre och lämnar ett litet lager på toppen.

Arom
Här var det betydligt mindre arom. Man känner en väldig mild belgo ton och lite frukt. Frukt doften drar lite åt en fuktig brettanomyces doft, men även den ganska mild. Den doftar helt enkel inte så himla kraftigt ifall man jämför med den andra.

Munkänsla
Känns identisk med tidigare i kropp och kolsyra. Men denna har inte riktig samma torra avslut.

Smak
Lätt fruktig smak. Det försigår något mer här men det känns lite luddigt och kan inte alls riktigt placera det. Det är en microdel med funk och kryddighet. Överlag känns smaken lite mer komplex här och det är mycket möjligt att brettanomyces kan utveckla sig lite med tiden.

Sammanfattningsvis så tycker jag båda ölen är alldeles utmärkta men om jag nu får välja tycker jag att Belgian Saison 2 var snäppet bättre. Skall bli kul och se ifall Farmhouse Blenden kommer att utveckla sig något med tiden.

Receptet

Kok Volym: 28 l
Efter Kok Volym: 23.8 l
OG: 1.050, (hamnade på 1.051)
FG: 1.006 (WLP566 1.003, WLP670 1.004)
ABV: 6.3 %
IBU (Rager): 31
Koktid: 90 min
Jästemperatur: pitcha vid 18C lät stiga till 20C under 48 timmar, Dag 7 höjde stegvis mot 24C, Dag 10 låt den sjunka ner till 20C igen.

Malt
Pilsner Malt (W) 3.200 kg (66.0 %) In Mash/Steeped
Viking Malt Munich 0.970 kg (20.0 %) In Mash/Steeped
Thomas Fawcett Torrified Wheat 0.485 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Hammargrens Havregryn 0.194 kg (4.0 %) In Mash/Steeped

Humle
US Amarillo (9.6 % alpha) 20 g Bagged Pellet Hops used 60 Min From End
Czech Saaz (3.5 % alpha) 30 g Bagged Pellet Hops used 15 Min From End
Czech Saaz (3.5 % alpha) 35 g Bagged Pellet Hops used 1 Min From End

Annat
MM Klar
Jästnäring
3.2g CaCl2 (3.2×2.3 = 7.36g 33% lösning)
4g CaSO4

Vatten Profil (efter justering)
Ca2 80, Mg 2, SO4 97, Na 14, Cl 61, HCO3 20

Jäst
White Labs WLP566 Belgian Saison II
White Labs WLP670 American Farmhouse Blend

Mäskning
65 C, 60 min
75 C Mash Out

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Guest

    Jäkligt intressanta inlägg du gör, särskilt intressant för oss som är nya i bryggarkulturen. 
    En begreppsfråga från en gröngöling, MASH OUT, är det lakvattnet du menar då? Alltså att mäsken vilat i 65 gradigt vatten i 60 min och därefter har du lakat ur med 75 gradigt vatten?

    Märker du nån skillnad på att använda pellets- kontra “riktig” humle?

  • http://www.martinj.net martinj

    Tack, det glädjer mig att mina inlägg uppskattas 🙂

    Mash Out innebär att man höjer temperaturen på mäsken i slutet innan man börjar laka. Om man lakar traditionellt kan man skippa detta steget eftersom vattnet man lakar med brukar vara uppåt 75 C. Orsaken till att jag alltid gör Mash Out är för att jag kör Brew in a Bag och steget ger mig lite högre effektivitet på mäskningen.

    Det är skillnad på effektiviteten i IBU mellan pellets och kottar, detta brukar bryggrecept programen såsom BeerSmith eller BeerAlchemy ta hänsyn till i beräkningarna. Smakmässigt märker jag absolut ingen skillnad, tror oftast man väljer det som passar ens bryggsystem bäst. Jag gillar pellets för dom tar mindre plats och dom suger inte upp lika mycket vätska.

  • Danne

    Tja! Har bryggt ditt APA och måste säga att det var grymt! Tack! Nu tänkte vi gör denna saison! Kokvolym 28 L, om du jämför med apa – instruktionen som vi följt är detta en större kokvolym, var i processen adderar vi mer vätska etc?!

  • http://www.martinj.net martinj

    Vid mäskning och lakning. När ni mäskar så är en god tumregel att använda 2.5 – 3 Liter vatten per kilo malt. Resten av vattnet tillsätts vid lakning tills man uppnår önskad volym alternativt önskad vörtstyrka.

  • Danne

    Grymt, hur reglerar du temperaturen vid jäsningen? hur viktigt är det?

  • http://www.martinj.net martinj

    Jag reglerar det med ett kylskåp och en extern termostat. Bra kontroll på jästemperatur samt pigg och tillräcklig mängd jäst anser jag vara det viktigaste i bryggprocessen.