Diskant, ölen för grillmästaren

Har haft denna recensionen liggandes ett tag i väntan på ett passande tillfälle. Nu när solen börjar titta fram och jag funderar på när man kan damma av grillen så känns det som ett bra läge att presentera Diskant för er.

När jag var och bryggde hemma hos Chubb för ett tag sedan så bjöd han på Diskant. Diskant är en IPA bryggd med bara en humle sort (Pacific Gem) och gotländsk rökmalt och sedan har den fått ligga på medium rostad amerikansk ek. Chubb hade fått idén till den ölen under grillsäsongen och då tänkt att det hade varit sjysst med en matchande “jag står och grillar öl”. Jag gillar verkligen hans idé. Den flaskan jag fick pröva tror jag var 8 månader gammal vilket enligt Chubb behövdes för att den skulle harmoniseras lite.

Diskant

Utseende
Stor vit  tjock och fluffig krona som ligger kvar länge. Den är ganska klar med en djupt guldfärg. Utseendet är verkligen tilltalande på ölet, speciellt färgen.

Arom
Här kommer den första notisen om att detta inte är en standard öl. Det första som kommer är en söt rökig doft som är mild, detta får mig att tänka på rök malt från weyermann som jag har använt någon gång tidigare. Bakom den rökiga doften kommer en ekton som luktar lite kiss faktiskt, fast på ett bra sätt. Vet inte om denna kissdoften är typisk för amerikansk ek?

Munkänsla
Medelkolsyra med en ganska vattnig kropp.

Smak
Det kommer en liten lätt citrus zestig smak med en ganska lätt sötma som bryts väldigt snabbt av beskan på ett behagligt sätt, den känns balanserad. Det kommer en salt med lite torv i efterhand, den är mild och smakrik. Det är ett torrt avslut.

Diskant är en komplex öl smakmässigt och man bör veta vad som skall komma när man häller upp den i glaset för att man skall kunna njuta fullt ut. Jag gillar den verkligen, men man konsumerar den helst i små mängder, inte mer än 33cl. Kan se mig själv smutta på en Diskant på en sommarkväll då jag vill ha något mer komplext. Kan även tänka mig att para den med en hel del mat. I matväg skulle jag nog prövat den med en grillad vit fisk eller en köttbit med BBQ sås. Tror även den skulle funka med en mild hårdost som herrgård eller edamer. Vem vet jag kanske brygger något liknande någon gång med diskant’s recept som utgångspunkt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • http://twitter.com/JakeBachman Jake Bachman

  Hej! Tack för en fantastisk blogg! Jag funderar själv (och har funderat under ett års tid nu) på att börja brygga egen öl. Jag är dock en lusfattig student som måste spara i några månader för att kunna köpa ihop utrustning för att göra min första batch men förhoppningsvis så är jag där snart. Har du några tips till en total nybörjare på vad som skulle vara ett bra tillvägagångssätt för att lära sig konstformen? Vad är ett bra första, andra och tredje recept?

  Med vänlig hälsning,
  Jacob

 • http://www.martinj.net martinj

  Hej, kul att du gillar bloggen.
  Ett bra steg att börja med är att bekanta sig med processen, varför man gör vissa steg och vad som faktiskt händer i dessa steg. Dom flesta svaren finns i “How to Brew” av John Palmer: http://www.howtobrew.com/

  Sen för lite lättare instruktioner hur det kan gå till hemma så kan man läsa min guide: http://martinj.net/2011/03/14/att-brygga-ol-hemma

  Nu har brygger jag själv inte enligt min guide längre jag gör något som kallas Brew in a Bag (BIAB) detta tar mindre tid och kräver mindre utrustning, så det är något jag skulle rekommendera till dig att börja med.

  Har förhoppning på att kunna skriva en ny guide här hur man brygger med BIAB, men tillsvidare så finns en guide för det här: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=15166

  Angående recept val så skall du givetvis välja något som faller dig i smaken. Personligen tycker jag det är lättast att göra en enklare amerikansk pale ale så som min APA Gött Amarillo http://martinj.net/wp-content/uploads/2011/06/APA-G%C3%B6tt-Amarillo-Edition.pdf

  Lycka till med bryggningen.
  P.S det är en beroende framkallande hobby bara så du vet 🙂
  /m

 • http://twitter.com/JakeBachman Jacob Bachman

  Hur trycker du dina etiketter? Är väldigt imponerad av dem.

 • http://www.martinj.net martinj

  Trycker inga ettiketter, detta är en öl chubb bryggt.
  Du kan säkert fråga han på http://chubbsnanobryggeri.blogspot.se/

 • Esther C. Davis

  thanks for a lot more effective knowledge http://procracksoftwares.com/jetaudio-player-plus/