Citra x10

På mitt första besök på Monks Porter House i Stockholm så drack jag deras Monks Citra Dubbel IPA, det var även första gången jag smakade på något med Citra humlen i. Kunde inte riktigt släppa den ölen så jag mailade deras bryggmästare Charles Cassino och frågade om recepten vilket han snällt delade med sig av. Tack Charles.

Så här kommer en recension på min variant, vilken jag kallar Citra x10.

Citra x10

OG: 1.092 FG: 1.020 ABV: 9.7%

Ett tjockt vitt skumtäcke som ligger kvar ganska länge. Lätt grumlig mörkt guldfärgad. Explosionsartad doft av Citra. Jag skulle beskriva doften lite som söt strumpa, vad det nu är men det är vad jag tänker på när jag känner citra. Den är lite lätt unken men det sticker fram något sötaktigt ur den. Mild kolsyra, bubblorna känns små. Kroppen är riktigt kraftig, lite krämig nästan. Smaken är söt men beskan bryter ganska bra. I utandningen kommer lite alkhol. En lååång eftersmak och beska.

Jag hade nog hellre sett att den hade jäst ut lite mer och blivit lite torrare och lite mindre söt. Den är riktigt god men en flaska tar lång tid för den känns nästan lite dessertaktig för att den är så kraftig.

Det skulle varit med American Ale 2 jäst, men jag använde WLP001 och den jäste ut till 1.020. Jag kommer garanterat brygga denna igen men skall då pröva med American Ale 2 jästen istället.

Receptet finns här

Betyg: 7/10

P.S stavfel och konstiga formuleringar beror på intag av en Citra x10 vid skrivandets stund.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Rickard

    fantastiskt kul det måste vara att bara kunna gå hem å brygga den öl man är sugen på. testa olika sorters malt och humle bäst man vill.  Jag riktigt toklängtar tills den dag kommer då jag själv behärskar konsten. brygga öl! det måste banne mig vara det bästa man kan göra här i livet 😉
    skeppohoj!

  • http://www.martinj.net martinj

    Det är fantastiskt kul också 🙂 Man önskar bara att man hade mer tid till att brygga för det finns oändligt med olika saker man vill pröva.