Semester 2011 Del 1 – Frankrike

Tysk Weissbier

Nu var det länge sen det var aktivitet här. Semestern är avslutad och man är tillbaka på jobbet och försöker falla in i dom vanliga rutinerna igen.
Tänkte dela med mig lite av min semester med lite extra fokus på öl, för det fanns det gott om.

Från början hade vi tänkt köra runt i dom västra delarna av Frankrike men den planen skrotades då det väntade regn och rusk i nästan hela Frankrike. Vi tog sikte på solen som fanns på den Franska Rivieran. Det var ganska slappt tempo ner så vi tog en natt i Strasbourg Frankrike. Därifrån tog vi en promenad över gränsen till Khel, Tyskland för att äta och dricka. Lite weissbier måste man konsumera ifall man passerar Tyskland. Prövade även lite Radler Weizen weissbier blandat med någon citron soda, läskande och faktiskt rätt gott. Dom hade även en variant med coca cola, men den prövade jag aldrig.

Nice / Antibes

Beachen i Nice

Vi stannade bara i Nice en natt så vi såg inte så mycket av den staden. Smet in i en service butik på kvällen och plockade upp lite loot. Man blir lite glad när man bara ramlar in i en på “hörnet” kiosk och dom har öl man aldrig tidigare sett. Fick med mig b.la Mort Sibute Kriek och Gueuze vilket jag inte tyckte var något att hänga i granen. Är inte mycket för sötade lambic’s.

Vi tog oss vidare till Antibes, några dryga mil ifrån Nice, där stannade vi 5 nätter, det blev sol, bad mat och dricka i omgångar. Strosade runt i gamla stan i Antibes och hittade Öl Paradiset, inte det största utbudet men det fanns en hel del franskt och belgiskt öl.

Öl Paradiset i Antibes

Passade på att plocka till mig en hel del okända franska öl. Det avnjöts en extremt god tallrik med ost, till det drack vi en weissbier. Weissbier är så rätt i värmen. Det lustiga är att dom serverade weissbieren med en citronbit, läst om att tyskarna gjorde så för länge sen. Det visade sig vara en vanlig sed i frankrike efter ett antal weissbier på olika ställen.

Ost

Det var dålig väder en dag så vi passade på att göra en utflykt till Verdon Gorge även kallat Europa’s Grand Canyon. Otroliga vyer, helt klart ett måste ifall man är i trakterna.

Point Sublime - Verdon Gorge

Vauvert

Vi tog oss vidare till vauvert och hälsade på ett par bekanta som hade ett hus där. Detta är mindre by, det märktes speciellt för man kom ifrån “turisterna” och priserna sjunk markant. Kändes skönt då jag upplevde dom större ställen på rivieran som extremt turistiga och det var ordentligt packat med folk när vi var där. Här intogs mera sol vid en pool och mat orgasmer från grillen ackompjerat av goda viner och öl.

Paris

Det var dags att röra sig norr ut med sikte på Paris. Vi stannade 2 nätter där, vilket var lite för kort. Vi ägnade en hel dag till att besöka dom största sevärdigheterna så som, Notre-Dame, Eiffeltornet, Sacré-Cœur, Triumfbågen, Louvren mm. Knökat med turister så långt ögat nådde vid alla ställen. Var lite för mycket intryck för en dag.

Frankrike hade bättre tillgång på god öl än vad jag hade väntat mig, hade visserligen ganska låga förväntningar. Det fanns nästan uteslutande belgisk ale och oftast från dom stora makrobryggeriern ex Leffe och Hoegaarden vilket var dom vanligaste ölen man såg. Dom flesta vanliga butiker hade även Chimay.

Nästa del blir om besöket i Belgien ett land som jag garanterat kommer besöka flera gånger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Rickard

  Rackarns vilken semester! inte tokigt alls. Skulle gärna göra om samma sak själv någon gång.

 • Rickard

  Du, jag tänkte mig våga på detta med att brygga och då komme rju ditt recept väl till pass. studerat det ett tag nu och tycker mig begripa det hela i åtminstone stora drag på ett ungefär.. cirka. 🙂
  Men, jag har ett jättefrågetecken mellan punkt 6 och 7 i din “brygg öl hemma” beskrivning. på punkt 6 står det att man ska samla upp 18 liter vört i en jäshink. direkt efter i punkt sju står det att man ska koka vörten. Tänker lite såhär att borde det inte vara lättare att samla upp vörten direkt i grytan då? vad ska den in i jäshinken å göra emellan alltså.  skrivfel eller är det nåt jag missat?  
  tänkte beställa utrsutning i nästa vecka och all malt, humle osv. vill gärna att det ska bli bra första gången. av alla bryggbeskrivningar jag hittils läst så tycker jag din är mest pedagogisk. sånär som på missförståndet i punkt 6 och 7 då dvs vilket jag hoppas hoppas hoppas du kan hjälpa mig med  🙂
  skeppohoj//Rickard (ja det var jag som tiggde både påtår och tretår av din goda apa gött på sommörsträffen)

 • http://www.martinj.net martinj

  Förstår att man kan tycka det är lite förvirrande. Du har helt rätt, bäst är det om du tappar direkt till grytan, men när jag gjorde detta hade jag bara 1 gryta och där i fanns lakvattnet från punkt 4 och den blir inte tom förrän lakningen nästan är klar.

  Notera att receptet på APA Gött i min guide inte är samma som jag vann med på sommarölsträffen. 
  Det receptet heter APA Gött – Amarillo Edition och finns här http://martinj.net/apa-gott-amarillo-edition/ båda recepten är dock goda 🙂

 • Rickard

  ah! jag förstår. Tackar för hjälpen! jag tror jag kör på receptet i din bryggningsguide ty jag har inte än lärt mig begripa sådana där andra recept. det blir nog bra. Hojtar till å talar om hur det går. lär dröja lite än men jag är absolut på g. I september ska det bryggas!

 • http://www.martinj.net martinj

  Härligt att höra och lycka till med din första bryggning!