Kultivera Lactobacillus från malt

Jag gillar verkligen Berliner Weisse, en tysk syrlig veteöl med låg alkoholhalt. Tyvärr är det ingen öltyp som är lätt att få tag på då det inte är många som brygger den längre. Man får helt enkelt brygga den själv ifall man vill dricka den.

Syrligheten i Berliner Weisse kommer ifrån Lactobaccillus. Lactobacillus går att köpa på ex. Humlegården men man kan även odla upp det hemma från lite malt. Man vet dock inte exakt vad man lyckas odla fram, men det är också lite av charmen. Vad man helst vill ha är Lactobacillus delbrueckii vilket är den sort man köper. Lactobacillus gillar inte syre och trivs väldigt bra i en temperatur på 30-35 C så det är en fördel ifall du har tillgång till kolsyretub för att trycka bort syre och något som kan hålla värmen.

Precis som när man brygger öl så är renlighet lika viktigt i denna process.

Så här gör man

1. Mät upp 4 msk basmalt ex. Pilsner, Råg, Pale Ale osv. Ifall du har 2 sorters basmalt tag gärna 2 msk av varje då den ena kan ha mera Lactobacillus. Jag krossade mina men jag tror inte detta är nödvändigt.

Kokar malt extrakt

2. Koka 2.2 dl vatten med 20 g torkat malt extrakt i 10 min. Kyl sedan ner till 30 C genom att placera kastrullen i vasken med kallt vatten.

3. Desinficera jäskärlet. Jag använde en vanlig glasburk det hade varit saltgurka i. Glasburken kan du koka eller använda ex. Star San för att desinficera. Du kan givetvis ta valfri behållare för att jäsa men tänk på att stål och plast kan frigöra saker i vätska med lågt PH.

Malt och vört

4. Häll över vörten till glasburken. Slå i malten. Spruta kolsyra i burken för att få bort syret och sätt på ett lock med vattenlås. (Kolsyran väger mer än syret ). Sista steget här är inte nödvändigt men det skapar lite bättre förutsättningar. Saknar du ett lock med vattenlås använde folie istället.

I kylskåpet med lampa som värmekälla

5. Ställ glasburken nånstans där det är varmt, gärna 30+ C. Förutom att det är trivsamt för Lactobacillus i den här temperaturen så är det mycket annat som inte trivs där, detta minskar risken för att man får något att gro som man inte önskar. Har du en jäskyl så kan du ställa den där med en lampa som håller värmen. Du kan också använda en lampa och ställa burken bredvid sen ställa en kartong över.

6. Vänta.. Det brukar ta upp till 3 dagar innan man börjar se att det sker något där i.

It’s Alive!

7. När du fått en bubblig hinna (Pellicle) eller du ser att det varit aktivitet, vänta 24 timmar.

8. Nu skall vi ta en liten del av utav det som börjat växa. Passa på att lukta och smaka lite på den. Det skall lukta och smaka syrligt. Gör en ny vört på 2.2 dl vatten och 20 g torkat malt extrakt som du kokar 10 min. Kyl vörten till 30 C. Häll över en 0.5 dl av odlingen i en ny desinficerad glasburk, försök att lämna kvar malten. Detta moment är till för att skapa flera generationer av den lactobacillus som är ren och stark och trivs i den miljö vi utsätter den för. På med locket och ställ den i 30+ C igen.

En tydlig pellicle

9. Vänta ca 48 timmar.

10. Det bör bildats en pellicle igen. Repetera steg 8 och 9  tre till fyra gånger.

11. Nu är du redo att stega upp antalet av Lactobaciller till det som du vill använda den till. Ex för en Berliner Weisse på 15-20 Liter gör steg 8 och 9 med 6 dl vört och en slutlig gång med 1.5 – 2 liter vört. Nu är du redo att pitch den med jästen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Olof

  Jag gjorde en Berliner Weisse för ett tag sen med en annan teknik: http://humleriket.blogspot.com.au/2012/08/berliner-weisse.html

  Riktigt god blev den =)

 • http://www.martinj.net martinj

  Trevligt.
  Jag har själva funderat på att pröva en full “sour mash”. Lät du mäsken stå i en plasthink eller gryta?

 • Olof

  Nej jag gjord en vanlig mäsk och sänkte temperaturen till 40 grader efter 60 minuter och tillsatte typ 100g okrossad malt. Lät den stå i 48 timmar och försökte hålla temperaturen genom att hälla i varmt vatten titt som tätt.

  Iden är att man dödar all lacto i koket så det är “säkert” =)

 • Staffan

  Tjena, jag gjorde en lyckad Berliner weisse med en sour mash i min Braumeister 20 liter. Mäskade som vanligt, ur med maltpipan. Sen i med vörtkylaren och kylde ner vörten till 49 grader, i med 500gram okrossad basmalt som låg i en humlepåse. Blåste i kolsyra på vörten, sen på med plastfolie och sen locket. Ställde in braumeistern på 43 grader (utan pump). 48 timmar tidigare var det surt och gott! Inga felsmaker. Kokade en kvart med lite humle, sen pitchade jag us-05. og 1.035 – fg 1.005. Nästa gång blir det en sour mash för en saison. /staffan

 • http://www.martinj.net martinj

  Hej,
  Kul att du skriver detta för det är i princip exakt samma jag gjort med en batch jag bryggde i helgen.
  Precis som du så blåste jag kolsyra över vörten och satte plastfolie på toppen. Men jag hade bara i 200g malt i påse. Sen termostaten på 43C. Provade efter 48 timmar men inte mycket syrlighet, då tillsatte jag 200g malt extra och efter 60 timmar har det nu börjat blir bra. Jag har inte tänkt koka min utan när syrligheten känns bra så kommer jag tappa på hink och pitcha jästen.

 • Olof

  Om du inte kokar vörten borde ölet bli syrligare med tiden då bakterierna fortsätter att jobba. Koket gör ölet stabilt. Men det hade varit intressant att se vad som händer =)

 • http://www.martinj.net martinj

  Det forsätter inte i all evighet, den batchen detta blogginlägget referar till har inte ändrat sig efter att det flaskades. Näringen till lacto tar slut, sen finns det säkert andra parameterar som avgör ifall lacto lägger av.

 • Olof

  Nah det är sant. Men det borde finnas tillräckligt för att göra det riktigt syrligt =) Men du förvarar säkert flaskorna under 40 C så det tar nog ett tag =)

  Uppdatera oss gärna när du testat.