Nya Prylar till Bryggeriet

Som hembryggare vill man ofta brygga många olika sorters öl vilket gör det svårt att ha bra ruljans på råvarorna speciellt om man inte vill styras av vad man har hemma. Humle tycker jag personligen har kort livstid speciellt ifall den utsätts för syre. Även då jag förvarar min humle i frysen så blir det märkbar skillnad ifall den är helt nyöppnad eller inte.  Därför har jag nu införskaffat en vakuumförpackare så att jag kan förlänga livslängden på min humle och även kunna köpa större förpackningar och spara pengar. Jag valde en Food Sealer från OBH Nordica som hade dom mest vanliga funktioner man kan tänkas behöva.

Jag är mycket nöjd med detta inköp, se hur fint ompackad min humle är.

Ompackad humle

Tiden det tar för mig att kyla min öl är också något som jag velat uppgradera. Jag har sedan början av min hembryggninskarriär använt mig av en inte allt för vacker hemmagjort kylare av 5 meter prisolrör från Clas Ohlson. Det är bara att inse att 5 meter är på tok för lite. Funderade lite på en plattvärmeväxlare men det verkar jobbigt utan pump och risk för att den kleggar igen med humle och sen gillar jag inte saker jag inte kan se inuti i som måste vara desinficerat. Ett tag lutade det åt att göra en ny av prisolrör fast med 10 – 15 meter vilket kan inhandlas från Rinkaby Rör per meter till ett helt ok pris. Men i slutändan valde jag en rostfri från humlegården. Estetisk mycket vackrare spiral än mitt tidigare hemmabygge. Precis innan jag gjorde det inköpet läste jag lite trådar på forum att rostfritt har sämre värmeledningsförmåga därför är dom inte bra. Skitsnack, har ingen betydelsen när metallen är så pass tunn. Funkar hur bra som helst, tar mig uppskattningsvis 15 min att kyla 20 liter nu.

Odjuret och Skönheten?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Mikael Karlsson

  Smart med vakumförpackaren. Ytterligare något på inköpslistan..
  Den är verkligen vacker den där kylaren. Man undrar vad det är med en när man sitter och beundrar en bild på böjt rör..

 • http://www.martinj.net martinj

  Haha, kylaren har verkligen fina kurvor! 🙂

  Ett tips, Elgiganten säljer just nu ut lillebrors varianten av den vakuumförpackare jag köpte för ynka 599:- tror det kan vara en bra deal.
  https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/515_10151150238217739_78756518_n.jpg

 • Jonas

  Hur lång tid tar det att kyla 20 liter vört med spiralen gjord på fem meter rör?

 • http://www.martinj.net martinj

  Det beror helt på hur kallt vattnet är. Cirka 30 min med hyffsat kallt vatten. Personligen tycker jag 5 meter är för lite för 20 liter, det är mer lagom till 10 liter.