Humleodling

Humle från Eickelmann

Ifall man vill odla egen humle är det läge nu att stoppa ner sina sticklingar. I slutet på april börjar skotten komma upp och det finns “oftast” ingen frost längre. Efter att fått klartecken från mina snälla svärföräldrar att få odla lite humle på deras tomt beställde jag 4:a sorter ifrån Eickelmann i tyskland. Tyvärr klantade sig posten med att skicka ut en avi när dom hade kommit så det tog ca 20 dagar innan jag hade dom. Dom såg ut att ha klarat sig bra trots sin långa period i en kartong.

Humlesorterna jag köpte var

Idag fick jag äntligen chansen att plantera dom. Fräste en ca 4 meter lång sträcka i gräsmattan så att dom skulle få 1 meters avstånd mellan varandra. Troligen hade inte 2 meter i mellan skadat då dom sprider sig ordentlig efter ett par år, jobbigt ifall man inte vet vilken humle man plockar. Slängde i fin planteringsjord i skåran som jag hade fräst upp och planterade dom ca 4 centimeter ner. Satte provisoriskt en enkel pinne som klänghjälp för humlen, får ordna en mer permanent och bättre lösning vid nästa besök.

När det gäller val av plats för humlen, välj en plats med så mycket soltid som möjligt och där jorden är väl dränerad. Platsen bör inte var för hårt utsatt av blåst så att ditt val upphängning välter eller att humlen bryts av.

Skall bli kul och se hur detta fortlöper, hoppas man får en lite skörd första året. Lovar att hålla er uppdaterade.

Här kommer lite bilder från arbetet

Fräst upp gräset

Färdigfräst, nu fattas bara lite planteringsjord.

Jag kollar avståndet på placeringen

Svärmor blickar över det färdiga jobbet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...