Taste Notes Ruby Gem

Nu har det varit lite lugnt och stilla här. Har en period då tiden inte räcker till, det är alltid så mycket man vill åstadkomma på dessa korta 24-timmars dygn. Det tuffar på i bryggeriet och jag ligger efter med mina brygglogs inlägg, dom är på väg bara lite försenade. I väntan på dom kör vi ett litet smakprov på årets första bryggning och min första extrakt öl Ruby Gem.

Utseende
Ordentligt grumlig, verkar vara chill haze. Ljus bärnstens/organge färg. Fluffig skumkrona som hänger kvar ett bra tag.

Arom
Det första som slår är jordgubbe, verkligen ordentligt med jordgubbe. Bakom finner jag lite karamell och kola.

Munkänsla
Lite fyllig och krämig i kroppen, nästan lite i överkant. Kolsyra blev alldeles perfekt, primade med 1 mocka sockerbit per 33cl flaska. Torr i avslutet.

Smak
Först kommer en del sötma som drar åt karamell hållet sen infaller sig jordgubbsmak. Sötman bryts perfekt med beskan och ger ett torrt avslut. Jag hade kanske kunnat tänka mig en ~5 IBU till, fast det beror nog på vilken dag jag dricker den. Jordgubbsmaken ökar nästan i eftersmaken.

Sammanfattningsvis tycker jag detta blev bra, lite över förväntan faktiskt. Jag hade nog velat ha färgen ljusare, det skulle man kunnat ordna genom att koka bara halva extrakt mängden hela koktiden och slå i andra halvan i slutet på koket. Pacific Gem ger jag ett stort plus för smaken, kan verkligen tänka mig sena givor av den för att få jordgubbsarom/smak. När det gäller extraktbryggning kan jag inte säga annat en helt ok, varför inte så länge det passar det du vill göra i form av malt sorter osv. Kan se mig själv att göra fler experiment med extrakt i framtiden.

Skål!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...