Bygga en fat anläggning hemma

Strax efter att jag skaffade mitt första fat så ville jag givetvis ha någon form av anläggning för att förvara det kallt och så det vore enkelt att tappa upp ett glas. Det finns en del färdig lösningar för detta men dom kostar oftast fler tusenlappar än vad man kanske har lust till att spendera. Det finns inte så många återförsäljare av denna typ av anläggningar i Sverige men jag hittade Öl Tappen som har ett ganska brett utbud av kompletta anläggningar och tillbehör ifall ni skulle vara intresserade av det. Kolla även blocket, ibland kan det dyka upp kylare till salu där.

Om man nu skall bygga någon lösning hemma så är det oftast 2 olika typer, en Keezer (frysbox, Keg Freezer) eller Kegerator (kylskåp, Keg Refrigerator). I mitt fall valde jag att bygga en Keezer, ett val jag inte direkt tänkte igenom utan det bara blev så.

Material

Kragen

Spillbricka

Kragen

Det första var att skapa självaste kragen på frysboxen. Först kapade jag brädan i 4 bitar med en 45 graders vinkel i kanterna. Kanterna limmades med trälim och skruvades ihop med vinkelbeslagen.

Kanten på kragen limmad med vinkelbeslag

När limmet hade torkat mätte jag ut hålen för tappkranarna och borrade upp dom. I mitt fall satte jag 2 kranar på vardera sida, detta på grund av att det verkade problematiskt att få bort handtaget i mitten på locket. Handtaget på locket hade varit iväg för den 4:e kranen ifall jag hade satt alla bredvid varandra. Efter att jag hade borrat hålen sprayde jag ramen med svart spraylack i 2 omgångar.

Hål för 2 kranar på den ena sidan

Kragen klar

Nästa steg var att ordna isoleringen för kragen. Till detta hade jag fått tjocka stora bitar med frigolit. Jag kapade matchande längder för kanterna på kragen. Jag gjorde varje bit högre än kragen för att isoleringen skulle gå en ca 5cm ner på frysboxens vägg. För att få detta och passa var jag tvungen att form beskära frigolit bitarna.

Formskuren isolering av frigolit

Jag valde att fästa kragen med hjälp av samma hål som locket var fastskruvat i med hjälp av ett stålbläck som en förlängning, sedan fäste jag locket i kragen. Jag gjorde detta valet för att kunna återställa frysboxen till orginalutförande utan problem. Om man nu inte bryr sig om det kan man lika väl använda ett lim som PL 400 för att fästa och täta kragen med frysboxen. Jag tätade istället med silikon på insidan. Sen tryckte jag fast frigoliten, dessa bör också fästas och tätas med PL 400 lim, något jag inte fått gjort än.

Kragen monterad med isolering

Kragen monterad med isolering

För att få en så jämn temperatur som möjligt och inte slita på kompressorn för mycket så har jag monterat termostat proben på en pet flaska med vatten. Kabeln till termosten har jag bara lagt över kanten mellan locket och kragen.

Termostat proben isolerad utanpå en pet flaska med vatten

Spillbricka

Material för en spillbricka

Jag skar ut en liten plastbit och la i botten på en av de perforerade plåtarna. Den andra plåten bankade jag ut kanterna på lite så att jag kunde sätta den som ett lock på den första plåten. Sen monterade jag det på frysboxen med en stark dubbehäftande monteringstejp. Tänk på att du vill kunna lyfta av locket så du kan tvätta den och insidan/plastskyddet i bottenplåten.

Monterad Spillbricka

Tips och råd

Utifrån mina erfarenheter med min keezer så hade jag absolut gjort ett par val annorlunda idag. För det första så får man lätt kondensproblem med en frysbox eftersom dom inte har något lufthål som ett kylskåp och man vill inte ha en botten fylld med vatten som antagligen kommer börja mögla. För att få bort kondensen har jag en torrboll i min frysbox. Det kan vara svårt att få frysboxen helt tät så att den inte läcker ut kyla när du har en krage. Det är även ojämn temperatur i toppen och botten av frysboxen, detta gör att första ölen du tappar oftast skummar mycket då kranen och ölslangarna är varmare än ölet. En lösning jag sett att flera gör är att montera en liten fläkt i sin frysbox för att cirkulera kylan. Fördelen med en frysbox är att du kan skaffa en som är väldigt stor och rymmer bra mycket mer än ett kylskåp. Tyvärr tycker jag det är fler nackdelar än fördelar med frysbox i jämförelse mot ett kylskåp. Hade jag idag gjort ett val så hade det blivit ett kylskåp med tappkranar monterade i dörren. Man slipper bygga kragen, man slipper kondens, man slipper extern termostat.

Ett råd, snåla inte med tappkranarna, dom billigaste som jag köpte klibbar igen när dom inte används på ett par dagar. Man får dra i dom så att det känns som dom skall knäckas för att öppna dom, detta är mycket irriterande. Köp hellre perlick som inte skall klibba ihop. Dom är lite väl dyra här i Sverige. Har du tålamod att vänta på att få dom levererade så kan du beställa från USA exempelvis på Homebrew Stuff, har själv köpt från dom ett flertal gånger.

Gör research, sök på ex homebrewtalk forumet där det finns många byggen tips och råd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Siggeikil

    Schysst bygge. Varför gjorde du en “Krage”? Gick det inte att sätta kranarna direkt i boxen?

  • http://www.martinj.net martinj

    På en frysbox så har du kylslingor och annat “viktigt” som går i väggarna, att borra där är som rysk roulette. Tror det kan blivit lite tajt på höjden oavsett.