Att brygga öl hemma

Detta är kopia på ett gästinlägg jag gjorde på Tant Russins bak luktar bästa.

För något år sedan funderade jag på att brygga öl hemma och sökte lite information kring det, vid det tillfället så var det jag hittade inte så bra vilket fick det att verka lite krångligt. Men nu i julas fick jag boken Öl : kunskap ger mersmak. I den boken fanns ett kapitel att brygga hemma och jag bestämde mig för att göra det till ett nyårslöfte.

Jag tänker inte gå så djupt ner i ämnet utan tänker bara beskriva hur jag har gått tillväga.

Utrustning
Det finns många varianter här och vill man lägga ut minimalt med pengar så kan man se på Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk.
Här är en lista på vad jag började med.

Utav dom 3 jäshinkar skall 2st bli en stor sil med en kran på. Detta gör man genom borra massa 2.5 – 3mm hål i botten på den ena hinken och sätter den sen i den andra. På den yttre hinken sätter man en kran längst ner. Den 3:e hinken skall också ha en kran, detta för att underlätta när man vill göra en mätning.

Ingredienser
Som ett exempel här så tänkte jag använda mig utav ett recept på en Amerikansk Pale Ale som varit mycket omtyckt av mina bekanta.

APA Gött
Ger ca 14 liter färdigt öl
Koktid 60min
ABV 5.6%

  • 2.842kg Viking Pale Ale
  • 0.219kg Viking Carapale
  • 0.087kg Viking Crystal 100
  • 15g Amarillo Humle 60min från kok slut
  • 25g Cascade Humle 30min från kok slut
  • 20g Cascade Humle 10min från kok slut
  • 30g Cascade Humle 0min från kok slut
  • 1/2 kryddmått Protafloc 15 min från kok slut.
  • Safale US 05 Jäst

Dessa ingredienser går att beställa hos Malt Magnus vilket jag rekommenderar då man kan få malten krossad. Om man inte kan få tag i krossad malt så går det att krossa med mortel eller kavel men det är verkligen inget jag skulle rekommendera.

Bryggningen
Så nu när vi har all utrustning och ingredienser så är det dags att börja brygga. Se till att du har gått om tid, för mig tar det ca 5-6 timmar att brygga. Först kommer vi att mäska malten för att konvertera stärkelsen i malten till socker som sen jästen kan äta och konvertera till alkohol. Efter vi mäskat skall vi laka ur sockret från malten, resultatet av detta är vört. Vörten kommer vi sen att koka och tillsätta humle i koket under olika tidpunkter. När vörten kokat klart skall den kylas ner till en lämplig temperatur för jästen, i detta fallet ca 20-23 grader.

1. Börja med att mäta upp alla ingredienser. Det är lämpligt att ha en skål för varje humlegiva med en lapp som anger när dom skall tillsättas. Ifall man har lika dåligt minne som jag så är det också bra att ha ett papper och en penna med anteckningar på vad du skall göra under bryggningen.


2. Värm upp 8 liter vatten till 78 grader. Det är detta vatten vi skall blanda med malten, en bra tumregel är 2.5 liter vatten per kilo malt. Under tiden detta värms upp så häll lite varmvatten från kranen i kylväskan så den inte är kall.

3. Dags att mäska in, vi skall nu blanda det varma vattnet med malten och uppnå 68 grader. Häll ur vattnet från kylväskan och häll i malten i kylväskan sen häll det varma vattnet över, men spara 1 liter. Här är det bra att vara 2, en som häller vatten och en som rör runt och häller i malten. Det är viktigt att man inte får några degbollar, utan all malt måste blir blöt. Rör nu omkring till inga degbollar syns och mät samtidigt temperaturen, ligger temperaturen bra till slå i den sista litern. Är det för varmt slå i lite kallvatten. När temperaturen är nådd sätt över locket och låt den stå i 60 minuter. Vi vill nu att den skall hålla temperaturen under denna perioden.

4. Värm upp ca 12-13 liter till 70 grader under tiden mäsken vilar. Det är detta vatten vi skall använda för att laka ur vörten.

5. Dags att laka. Häll över allt från kylväskan i hink-i-hink silen. Sila nu ut ca 1 liter i en behållare och häll det över maltbädden, gör detta ett par gånger tills att vörten ser klarare ut, så att det inte är skal och annat bös i vätskan. Häll försiktigt på maltbädden så att den inte störs, den agerar nu som ett filter. Tappa inte ut vätskan för snabbt heller, detta för att det kan uppstå vakuum i hinken och då får man inte ut något.


6. När du har recirkulerar ett par gånger, så häll på det uppvärmda vattnet från kastrullen, cirka 1-2 liter åt gången. Se till att toppen av maltbädden aldrig blir torr. Samla upp 18 liter vört i den 3:e jäshinken.

7. Koka upp vörten, när det börjat koka starta timern och slå i första humle givan 15g Amarillo. När man slår i humlen så finns det risk för att det kokar över, att ha en sked till hands för att röra om på toppen är bra att ha. När det är 30 min kvar slå i andra givan 25g Cascade. När det är 15 min kvar slå i ett halvt kryddmått med protafloc, detta gör ölet lite klarare. Vid 10 min kvar slå i 20g Cascade. Till sist vid 0 min kvar slå i 30g Cascade.

8. Passa på att rengöra och desinfektera jäskärl, lock, visp, silduk och jäsrör under koktiden. För rengöring med PBW, blanda 15ml per 10 liter varmvatten. Låt stå ett tag och skölj med varmvatten. För desinficering med Star San blanda 15ml per 10 liter kallt vatten. Star San skall inte sköljas så det är helt ok att ha en massa skum kvar i jäskärlet, det är inte farligt och det förstör inte ölet.

9. Nu är det dags att kyla vörten. Nu är renlighet extra nogrannt, inget som inte är desinficerat får komma i kontakt med vörten. Fyll badkaret eller vasken med iskallt vatten och is eller kylklampar ifall du har. Sätt locket på grytan och ställ den i vattnet, locket bör vara på för att minska risken att något kommer ner i vörten. Kyl till 20-23 grader. Ett alternativ som dom flesta gör är att bygga en kopparspiral som man kyler med, det minskar tiden avsevärt samt blir ölet lite klarare när det kyls snabbare. Hembryggarbloggen har ett inlägg som visar ett bygge av en vörtkylare.

10. Sila den kylda vörten genom silduken ner i den desinficerade jäshinken.

11. Dags att ta ett mätprov. Fyll mätglaset med vört från kranen på jäshinken för att ta Original Gravity (OG) värde. Hydrometern mäter socker densiteten i vörten, detta behöver vi för att kunna räkna ut hur mycket alkohol ölet får när det är klart. Vörten i mätglaset måste vara 20 grader för att få ett korrekt värde. Vi skall nu ha 1.056. Om du har mer eller mindre så är det inte hela världen. Släng INTE tillbaka vörten i jäskärlet, då detta kan blivit infekterat. Man kan givetvis desinficera mätglas och hydrometer, alla extra steg innebär en ökad risk för infektion och det är bättre att skippa det tycker jag.

12. Doppa en sax och Jästförpackning i Star San lösning. Jag brukar ha Star San i en blomspruta tillhands. Klipp av toppen på förpackningen och sprinkla den över vörten. Slå på locket och låt stå i 30 min.

13. Ta den desinficerade vispen och vispa vörten ett par minuter. Detta gör vi för att syresätta vörten, vilket jästen behöver för att kunna jäsa bra. Det går också bra skaka hinken kraftigt med locket på.

14. Sätt på locket. Häll lite Star San lösning i jäsröret och sätt den i locket. Tryck försiktigt på locket och se så vattnet i jäsröret rör på sig, detta för att verifera att locket är tätt och ordentligt påsatt.

15. Ställ nu jäshinken i ett rum/gaderob eller någon annan lämplig plats där det är en jämn temperatur och så att solen inte lyser på den. Det bör helst vara 20 grader, men allt mellan 18-24 grader fungerar. Jäsningen är en viktig process, och temperaturen påverkar resultatet.

16. När 14 dagar har gått är det dags att tappa ölet på flaska. Börja med att tvätta och desinficera en jäshink, hävert, slang, flaskor, kapsyler och flaskfyllare.

17. Koka upp en kastrull med vatten och låt den koka 10-15 min med lock på. Detta för att den skall bli desinficerad. Mät upp 6.5g strösocker per liter öl. Ifall du fick den planerade volymen så bör det bli 85g. Slå av vattnet från kastrullen men lämna ca 1.5 dl vatten kvar. Slå i sockret och koka lite lätt så att det löses upp. Denna sockerlagen skall ge kolsyra till ölet.

18. Slå sockerlagen i den rena och desinficerade jäshinken. Låt svalna så det är omkring 20-25 grader.

19. Fyll mätglaset med den jästa ölen, och ta ett prov på samma sätt som i steg 11. Vi vill nu ha 1.014 Final Gravity (FG). Detta provet visar hur mycket socker jästen har ätit upp och på så vis kan vi räkna ut alkoholhalten. Formeln för att räkna ut ABV är ABV = (OG – FG) * 131. Alltså (1.056 – 1.014) * 131 = 5.5

20. Använda häverten för att flytta ölet till jäshinken med sockerlag, det är viktig att inte låta ölet plaska. Syre är dåligt då oxiderad öl kan smaka våt papp och det minskar hållbarheten.

21. Använd häverten och flaskfyllaren för att fylla flaskorna. Fyll tills att det precis skummar över, när du tar upp flaskfyllaren ur flaskan så blir det precis lagom mängd i flaskan. Sätt kapsyl på flaskorna och ställ undan dessa, lämpligtvis i samma temperatur som du jäste i och där inte solljuset kommer åt dom.

22. Efter att flaskorna stått i ca 14 dagar korka upp och njut!


Här kan ni hitta mera information om hembryggning:

How To Brew by John Palmer
Denna online bok innehåller det mesta man behöver veta om öl bryggning in på detalj om man så önskar.

Svenska hembryggarföreningen
Erbjuder bryggkurser och har mycket information på deras wiki och ett forum med duktiga och hjälpsamma hembryggare. Dom har även en receptdatabas.

Humlegårdens Ekolager: Råvaror för hembryggning
Har det mesta man behöver i utrustning och råvaruväg.

Malt Magnus
Råvaror och utrustning. Här kan du även beställa hel malt från humlegårdens sortiment och få den krossad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Samuel

    Hej!

    Riktigt, riktigt välskriven guide! Äntligen klarnar mitt nyblivna intresse för bryggning, tack!
    Fråga, använder du ett paket US-05 jäst, 11,5 g?

    Något annat som man bör tänka på för övrigt, något som lätt kan gå fel?

    Vänliga hälsningar,
    Samuel

  • http://www.martinj.net martinj

    Tack 🙂

    Till det föreslagna receptet i denna artikel använde jag 1 paket på 11.5 gram.
    Det viktigaste att tänka på är renligheten efter du kokat vörten, utöver det är det inget som jag kan komma att tänka på sådär på rak arm.

    Lycka till!

  • Samuel

    Hej, igen.

    Jag har nu köpt hem allt enligt din beskrivning ovan. Och tänkte följa ditt recept exakt.
    Enda skillnaden blir att jag har endast en kittel på 16 liter (rostfri) och kommer göra en något mindre sats.
    Jag har läst att en jäshink på 30 liter är för stort för en sats på t.ex 15 liter öl – det utsätts för för mycket syre och kan bilda mögel? Läge att köpa en mindre jäshink?
    Skall jag använda mindre jäst, eller går det bra med 11.5 g endå?

    Jag fick även köpt loss 2 backar med tomflaskor från Old Town här i Majorna, samt en hydrometer från en butik vid mölndalsvägen 🙂 – På söndag skall det bryggas!

    Tack på förhand,
    S

  • http://www.martinj.net martinj

    30 liters jäshink går alldeles utmärkt till små batcher. Syre trycks ut av kolsyran som jästen bildar, så det behöver du inte oroa dig över.
    När det gäller jäst mängd så rekommenderar jag dig att använda denna kalkulatorn http://mrmalty.com/calc/calc.html

    Det skulle räcka med att bara använda halva jäst paketet, men jag hade använt hela, att pitcha för mycket är inte lika känsligt som att pitcha för lite.

    Lycka till med bryggningen!

  • Mackanpaj

    Bra beskrivning. Men jag har hört att vanligt socker är mindre bra att använda och ger konstiga smaker. Eller?

  • Mackanpaj

    Har hört att strösocker i öl inte är bra. Hur ser du på det?

  • http://www.martinj.net martinj

    Det man läser och hör är att socker skulle få ölet att smaka cider vilket inte stämmer alls. Vad jag förstått är detta något gammal dålig informationen som ligger kvar och kommer ifrån en tid då många bryggde med gammalt dåligt maltextrakt ihop med mycket socker och bismakerna skylldes på sockret.

    Många kommersiella bryggerier har vanligt strösocker i sina öl, vanligast dom med hög alkoholhalt just för att dom skall kunna jäsa ut ordentligt. Socker bidrar till en tunnar kropp vilket är viktigt att tänka på, och givetvis om du skulle tillsätta på tok för mycket socker så skulle det förmodligen inte bli ett gott öl. Men i trakterna upp mot 10% tillhör ju inte ovanligheterna på vissa öltyper.

    Att använda strösocker för priming till att kolsyresätta ser jag inte att det skulle göra skillnad alls och det är den vanligast metod att kolsyresätta med om man nu gör det med efterjäsning på flaska.

    Om du vill veta mer rekommenderar jag dig att lyssna på en podcast från beersmith där dom diskuterar flera myter och bland annat tar upp socker. 
    http://www.beersmith.com/blog/2011/12/22/beer-brewing-myths-holiday-episode-beersmith-podcast-29/

  • Micke

    En mycket bra och välskriven guide, har fått många tips från dig!

  • http://www.martinj.net martinj

    Det glädjer mig att höra 🙂

  • Conny

    Tja! Jag testade att köra efter din beskrivning men fick ett OG på ca 1.040. Ölet står på jäsning i jäsfatet en vecka till innan det är dags att ta nytt prov och tappa upp på flaska.

    Men vad kan ha gått fel eftersom jag fick ett så pass annorlunda värde?

    //C

  • http://www.martinj.net martinj

    Det finns så många faktorer som kan påverka  OG, generellt sett så har man olika effektivitet och man måste beräkna sin egen efter att man prövat sig fram efter ett par bryggningar.

    OG påverkas exempelvis av:
    malten, både typ och skörd och hur den mältats.
    utrustningen, speciellt mäskning och lakning.
    utförande, hur man lakar t.ex. Hur mycket man kokar bort.

    Det är alltid olika med olika grytor och värmekällor hur mycket man kokar bort och det påverkar ju OG. Desto mer du kokar bort desto högre OG.

    Det är väldigt viktigt att vara noga med volymerna för att man skall kunna göra sina beräkningar rätt. 

  • Olof

    Hej! Tänkte köra ditt recept för min första bryggning och har införskaffat all utrustning som behövs. Läser dock en del om att det kan vara bra att rehydrera jästen och tänkte testa det. Vad tror du om det? En fråga bara om när man ska syresätta vörten: Går det lika bra att göra det innan man tillsätter jästen eller finns det någon fördel att göra det efter att jästen har tillsatts (t.ex. att jästen då rörs om i vörten ordentligt?). Tack för en kanonbra beskrivning! / Olof

  • http://www.martinj.net martinj

    Det fungerar alldeles utmärkt med att rehydrera jästen, jag gör det för det mesta själv. Syresättning innan jästen åker i är nog faktiskt vanligare än tvärtom. Jag brukar slänga på locket på jäshinken och skaka den ett par minuter för att syresätta innan jag slänger i jästen.

    Lycka till med bryggningen!

  • Olof

    Hej! En liten fråga om hink-i-hink silen för lakningen. När jag testade detta med två jäshinkar av samma sort hamnade dem så långt ner i varandra att tappkranens placering blev mitt i maltbädden. Ska det vara så? Jag testade att sätta den borrade hinken i en annan typ av jäshink och då hamnade tappkranen under maltbädden. Vad skulle du förespråka? Spelar det någon roll vilken metod jag använder tror du?

  • http://www.martinj.net martinj

    Tanken är att tappkranen skall ligga under maltbädden och det är vad jag skulle rekommendera.

  • Mathias

    Tack Martin för din briljanta artikel. Jag är intresserad av att börja själv och har nog läst den här sidan tio gånger nu. Vad tycker du om sekundärjäsning och att göra en förkultur för jästen? Bra eller inte helt nödvändigt?

  • http://www.martinj.net martinj

    Tack Mathias,

    Personligen tycker jag inte sekundär är nödvändig, gör det aldrig själv. 

    Förkultur/propagering av flytande jäst tycker jag är väldigt viktig, då den ofta är lite gammal och det alltid är för lite jästceller i ett rör. Jag använder mig uteslutande av MrMalty pitch calculator http://www.mrmalty.com/calc/calc.html för att beräkna mycket jäst jag behöver.

  • Mathia5

    Hej Martin och start tack för din eminenta guide! Jag har lusläst den snart tio gånger nu för att lära mig principen för hur man brygger öl. På andra ställen pratar man om att göra en sekundärjäsning och även hur man gör en förkultur på jästen. Du gör inte det i den här guiden – är det för att det är jättemycket överkurs eller av någon annan anledning?

  • Mathia5

    Hoppsan, nu kom frågan visst två gånger. Jag såg att du redan svarat högre upp nu. Det syntes inte från mobilen förut att jag postat frågan nämligen! =)

  • http://www.martinj.net martinj
  • Frredrik

    Tack för en bra guide! Gjorde två batcher igår! Däremot lyckas inte färgen på provet bli så rött som på dina bilder. Vad kan ha gått fel? Vi har använt exakt samma ingredienser…

  • http://www.martinj.net martinj

    Hej, du har förmodligen inte gjort något fel alls.
    Färgen på bilden lever inte alls upp till verkligheten, den var mycket ljusare och inte rödaktig. Det är svårt att fånga färgerna korrekt på öl när man fotar.

    Tänk även på att desto mer jäst som finns i suspension i ölet desto ljusare är det, när ölet har stått tillräckligt för att bli helt blankt så får det ofta lite mörkare färg.

  • Emil

    Hej! har tänkt brygga för första gången och hittade din sida, skönt med någon som beskriver klart och tydligt! Har dock ett par frågor:

    Angående malten som man kan köpa från MaltMagnus, bör den vara “krossad” eller “dubbelkrossad” och varför? Tänker på storleken på hålen i hink-i-hink silen.

    Sen angående mäskningen i kylväskan. Fungerar det lika bra att blanda det i en annan behållare (ex. gryta) och ha det i en ugn som håller 68 grader?

    Tack så mycket på förhand!

    Och återigen, förbaskat bra skrivet! Tack! // Emil

  • http://www.martinj.net martinj

    Hej Emil, Det glädjer mig att du uppskattar min sida.

    Nu har jag aldrig sett skillnaden på dubblekrossad och enkelkrossad malt från maltmagnus. Men jag skulle tro att man infört dubbelkrossad för dom som köra “Brew In A Bag” metoden där mer finkrossat är viktigare för effektiviteten. Jag hade valt vanlig enkelkrossad malt.

    Ja det går absolut utmärkt att mäska på sådant sätt du beskriver.

  • Nisse

    Blev inte bra

  • Oelbryggeriet

    Tack för en utmärkt guide, vår första batch (APA Gött) har nu jäst i 1.5 vecka.

    / http://oelbryggeriet.wordpress.com

  • http://www.martinj.net martinj

    Härligt att höra! Hoppas det smakar. Skål!

  • Bo Eriksson

    Funderar bara på vad för sorts kylväska du använder? En hård i plast, eller?

  • http://www.martinj.net martinj

    Ja, det stämmer.

  • Nimrod

    Hej, tack för en väldigt bra guide.
    Jag gjorde precis som det står på beskrivningen men fick svårt att sila vörten genom silduken.
    Botten av vörten var alldeles för tjock för att rinna igenom silduken pga hummlen, så jag hällde bara den klara vörten till jästhinken och det blev 12 liter vört istället för 14.
    Eftersom det blev för lite vört använde jag ca.10g jäst istället för 11.5g (jag räknade på det). Efter allt var färdigt jäste vörten väldigt bra i några dagar, men efter en vecka slutade den att jäsa. Jag smakade vörten, den var bra och mätte 4.6% alkohol. Efter testet skakade jag hinken litegrann då fortsatte den jäsa en dag till, men nu händer ingenting.
    Är det normalt? Bör jag göra något?
    Tack,
    Nimrod.

  • http://www.martinj.net martinj

    Låter helt normalt. Vanligen så jäser en normalstark öl klart på 4-5 dagar. Men även när det slutar bubbla så jobbar fortsatt jästen vidare med att städa undan biprodukter och annat för att ölet skall smaka så gott som möjligt. Så låt den bara stå till det har gått 14 dagar innan du tappar den.

  • Nimrod

    ok, tack för snabbt svar!

  • Anders

    Hej!

    Tänkte testa ditt recept i helgen. Kan det vara problem att få 18 l att koka på en vanlig köksspis?

  • http://www.martinj.net martinj

    Det beror nog på spisen 🙂
    Men jag har kört 18L på en vanlig spis utan problem.

  • Anders

    Hej!

    Jag har förstått att den ena kranen ska sitta 1 cm upp från botten på hink-i-hink silen, men på vilken höjd ska man sätta den på jäskärlet? Om man sätter den för lågt antar jag att man mest får ut bottensats?

  • http://www.martinj.net martinj

    1cm upp från botten låter lagom på jäskärlet, tänk bara på att du skall kunna ställa hinken utan att den står på kranen.

  • Anders

    Jag tänkte mer på det du skrev om den tredje hinken “Den 3:e hinken skall också ha en kran, detta för att underlätta när man vill göra en mätning.”

  • http://www.martinj.net martinj

    Jag förstod det. Vad jag menade med att kunna ställa hinken utan att den står på kranen är att om kranen går i marken när hinken står på golven så kommer den böja in sidan av hinken och potentiellt spräcka jäshinken när den är fylld med vört.

  • Anders

    Tack 🙂

  • Mårten

    Tack för en grym guide, tänkte sätta igång o brygga en sats imorgon:)
    En snabb fråga bara:
    Om jag gör en halverad sats, då antar jag att jag halverar samtliga råvara, dvs malten, humlen och jästen?

  • http://www.martinj.net martinj

    Ja det går bra att halvera, blir kanske inte exakt likadant, (fast det blir det sällan mellan bryggare oavsett) men nära nog 🙂

  • http://www.martinj.net martinj

    Hej, det går bra att halvera, blir säkert inte exakt likadant men nära nog. O andra sidan blir det sällan likadant bryggare sinsemellan.
    Om du har något brygg program så som beersmith kan du mata in detta som ett recept och sedan låta programmet skalera om.

  • Mårten

    Kanon, tack för snabbt svar:)
    En fråga till bara:
    vad händer om jag råkar komma upp i för hög temperatur tidigt i mäskning (ca 80 grader under några minuter), är satsen förstörd då eller kan man fortsätta o hoppas på att det blir bra ändå?

  • http://www.martinj.net martinj

    Om det bara var några minuter i början skulle jag nog tro att det klara sig ganska bra. Det är bara att köra på 🙂

  • alesmakaren

    Himla bra 🙂

  • tetridae

    Ah, tack för tipset, min första jäsning har precis slutat bubbla i röret efter 4 dagars jäsning, men har fortfarande en stark jästlukt, så jag antar jag bara ska låta den vila några dagar till nån vecka till?

  • http://www.martinj.net martinj

    Se till så det stått 14 dagar så är man på den säkra sidan.

  • Skagget

    Tack för denna grymt pedagogiska guide! Den förgyllde min och polarens lördag!

  • http://www.martinj.net martinj

    Tack, hoppas ölen smakar! 🙂

  • Johan

    Hej Martin!
    Jag säger som alla andra som har kommenterat här; skitbra guide med många svar på de frågor man har som icke-erfaren bryggare.
    Jag har en egen fråga;
    anser du att det går att genomföra denna bryggning utan att använda sig av silhinkarna? Finns det något annat sätt? Jag har nämligen bara två jäshinkar med tapp á 30 liter och jag är inte särskilt sugen på att borra hål i en av dem.

    Tack tack tack!
    Johan