Tasting Notes på Gyllen Weiss

Nu har det gått ganska lång tid sen jag bryggde Gyllen Weissen men jag har fortfarande kvar en hel del av den i ett fat. Jag gillar verkligen att ha en weissbier hemma för den funkar så bra med mat och det är en bra törstsläckare. 10 liter av denna ölen lät jag stå på 700g hallon vilket var en total succé och kommer bli ett stående alternativ på sommarhalvåren, tyvärr har jag ingen flaska kvar av den att göra en recension av så detta kommer gälla den utan hallon.

Gyllen Weissen

Utseende
På toppen har vi en stor vit kraftig och fluffig krona. Man ser fullt med synliga bubblor i vätskan. Färgen är ljust gul något mörkare nu eftersom det är mindre jäst i, den är dock fortfarande grumlig men när den är färsk är den nästan lite mjölkigt gul.

Arom
Tydlig skumbanan och tugummi doft, man kan anna lite kryddnejlika i bakgrunden. Luktar väldigt traditionellt tysk weissbier.

Munkänsla
Lätt kropp med sprittsig kolsyra. Vätskan har en len känsla som ligger kvar lite i munnen efteråt.

Smak
Skumbanan med en liten lätt citrus syrlighet efteråt. I eftersmaken kan man känna en spannmålssmak som är lite dov.

Detta är helt klart en favorit, bra törstsläckare och stor “hinkability” då den bara ligger vid 5%. Den funkar lika bra nu när den har en tid på nacken som den gör precis 3 veckor efter bryggning. Tycker dock smakerna kommit fram lite mer nu efter den har stått, annars är det andra smaker jag känner nu som jag inte känt tidigare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Jaan Jürgenson

  Kul, jag har själv precis tappat upp min första hemgjorda öl förra veckan, en veteöl. Nästa veteöl tappas upp om en vecka. Samma recept men med olika jäster, skall bli spännande. Din öl ser fin ut och smaksättningen inspirerar, kanske snor jag lite hallon av dig och får en perfekt sommaröl jag med.

 • http://www.martinj.net martinj

  Gratulerar till din första öl 🙂

  Lite mer detaljerat om hur jag gjorde med hallon versionen. Jag lade 10 liter av denna bryggningen på 725g hallon som jag först pastöriserade och lät den stå cirka 1 vecka på hallonen.

  Ifall du någon gång prövar med samma jäst som jag använt här “Wyeast 3068-Weihenstephen Weizen” så rekommenderar jag att jäsa i 17 C grader då jag tycker att den ger ifrån sig precis lagom av estrar så som (banan och kryddighet).

  Lycka till med dina framtida bryggningar.