Ny bryggutrustning

Tröttnade ganska fort på att banka malt i mortel så det va dags att skaffa sig en riktig maltkvarn. Sneglade ett tag på Corona kvarnen, men den hade fått så blandat med betyg så jag bestämde mig för att skaffa en valskvarn istället. Beställde mig en Barley Crusher från USA. Hela kalaset gick på ca 1500 SEK med frakt och tull, kändes som en bra affär jämfört mot vad en valskvarn kostar i sverige. Det är tokbilligt med hembryggningsprylar i USA i jämförelse, man bor i fel land givetvis.

Barley Crusher

Var sugen på en refraktometer också, och det gick givetvis att fynda på e-bay direkt från kina 200 SEK, som hittat. Det blir en med både Brix och SG skala, double the pleasure 🙂

Refraktometer

Sen sist men inte minst så behöver jag givetvis koka mera, fick fyndat en ny 50 liters kittel för 800 SEK vilket är ca 1000 SEK billigare än vad man har sett sådana tidigare för. Svårt att säga nej då, hade tänkt skaffa en 36 liters men det hade blivit dyrare. För att koka den volymen plockade jag upp 2st induktionsplattor från biltema.

Kittel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 • Björn T Gustafsson

  Hejsan,

  Hur funkar Biltemas induktionsplattor för dig? hur lång tid tar det att koka upp? Jag har själv övervägt dem som ersättare för min spis och skulle uppskatta din åsikt om dem.

  //Björn Gustafsson

 • http://www.martinj.net martinj

  Det tar fortfarande lång tid att koka upp med dom. Att få kok på 40 liter kallvatten med 2st induktionsplattor har jag för mig att det tog en timme när jag testade för att se ifall det gick. Har använt 20 liters gryta på den också och det går lite snabbare än den vanliga spisen, men inte så att det känns markant.

  Jag är dock väldigt nöjd med inköpet av dom, som jag ser det så är det en billig investering för att kunna koka större volymer i en lägenhet. Plus att man är “mobil” med vart man kokar, tänkte jag skulle koka på balkongen nu när vädret tillåter det.

 • Björn Gustafsson

  Tack för ditt svar. Jag tappade bort webbadressen och lyckades precis hitta hit igen (pinsamt). Jag var på Biltema idag och kollade på plattan. I manualen står det något i stil med “om du använder kärl med mer än 22cm i diameter kommer hällen inte fungera.”. Jag har en Humle.se 24L (botten diameter 32cm). Jag antar att jag får köpa en och testa, funkar inte det får jag väl köpa en till :-). På din bild ovan ser det iallafall inte ut som om den har några sensorer för vart det sticker ut kok kärl 😀

 • http://www.martinj.net martinj

  Det där stämmer inte alls, jag har värmt vatten i min 50 liters gryta med bara en platta och den sticker ut ordentligt på alla håll och kanter. Jag tror det kommer funka alldeles utmärkt för dig. Lycka till med bryggningen! 😀

 • Anonymous

   nike-air-max-2009  nike-airmax  michael-jordan-shoes  _cheap-air-max-95  air-jordan  jordan-shoes  nike-air-max  jordan-shoes  air-max-2009  air-max-2010  nike-air-max-1  -cheap-jordan-shoes  cheap-air-max-90  nike-air-jordan  air-max  nike-shoes  nike-air-max-classic  nike-air-max-2010  nike-air-max-skyline  nike-jordan  cheap-air-max-90  air-jordans  air-jordan-shoes  jordan-shoes  nike-usa  nike-sneakers  air-max-360  nike-jordans  nike-air-max-ltd  jordan-shoes-for-cheap  wholesale-jordan-shoes  cheap-nike-shoes  nike-shop  nike-outlet-store  air-jordan-11  nike-store  nike-outlet-online  cheap-jordan-shoes  air-jordans-shoes  nike-outlet-store  nike-outlet-store  cheap-air-jordans  

 • JM

  Angånde refraktometern.
  Var det den här:
  http://viewitem.eim.ebay.se/032-Brix-Wort-SG-Refractometer-Sugar-Wine-Beer-Fruit/250763115036/item ?
  Och i så fall undrar jag om skalan i refraktometern ser ut som på bilden på webbsidan.
  Vad jag förstår så är tex 24 brix 101 Oechsle och det är det inte på bilden.
  Funkar refraktometern och visar den rätt?

 • http://www.martinj.net martinj

  Beklagar mitt sena svar, men det är semestertider 🙂
  Det ser ut att vara en likadan. Som med alla refraktometerar så måste man kaliberera dom när man får dom. Har inte haft några problem med min, den har visat rätt hela tiden. Att konvertera till brix är inte helt trivialt, många olika formler för hur det skall konverteras och ingen verkar stämma. Dom flesta formler för att räkna ut FG med en refraktometer kräver Brix värden, då tänkte jag att man inte kunde konvertera till brix från ex. SG eller Oechsle, men hittade inga kalkulatorer eller tillförlitliga formler så det var därför jag köpte en refraktometer som hade både SG och Brix skala.